Forumveileder

Fra Diskusjon.no WIKI
(Omdirigert fra Veiledere)
Gå til: navigasjon, søk

Forumveileder eller Veileder er en bruker på forumet som har myndighet til å redigere emnetitler, flytte tråder, flette emner m.m. En veileder har ikke tilgang til å sensurere innhold i andres innlegg, stenge tråder, øke advarselsnivået til brukerene og kan heller ikke se IP-adressene knyttet til hvert enkelt innlegg. Den viktigste jobben til en veileder er å veilede brukere og sørge for at diskusjoner ikke sklir ut. I praksis er det veilederne (sammen med moderatorene) som håndhever forumets retningslinjer.

Veiledere må ikke forveksles med moderator eller administrator.Veilederens arbeidsoppgaver


Kort og godt er veilederens arbeidsoppgaver å veilede og hjelpe brukerne, samt sørge for at brukerne holder seg til forumets retningslinjer. En annen viktig oppgave er å sørge for at tråder plasseres riktig, og at emnetitlene er beskrivende. Veilederne har også mulighet til å delta i interne diskusjoner og dermed i større grad påvirke beslutninger som angår forumet enn det andre brukere kan.

Selv om veiledere ikke kan gjennomføre straffereaksjoner mot andre medlemmer slik som moderatorer kan, har de myndiget til å komme med anbefalinger til brukerene for å sørge for at tråder ikke sklir ut eller situasjoner blir for voldsomme. Dette kan de gjøre direkte gjennom tråden, eller via meldingssystemet til de brukerene det er aktuelt å melde fra til.


Moderatorhandlinger veiledere har tilgang til

Veiledere har ikke tilgang til noen direkte sensurverktøy, de vil altså ikke kunne redigere innhold i andres innlegg, slette innhold, skjule det eller komme med straffereaksjoner overfor brukerene. De har heller ikke tilgang til papirkurven, hvor slettede innlegg havner, eller brukerenes advarselslogger.

De rent tekniske moderatorhandlingene veiledere kan gjennomføre er:

  • Flytte tråder
  • Splitte ut innlegg til nye tråder
  • Flytte innlegg fra en tråd til en annen
  • Slå sammen to tråder
  • Endre emnetitler
  • Se rapporterte innlegg og brukere


Ofte stilte spørsmål


Nedenfor finner man ofte stilte spørsmål.


Hvordan blir man forumveileder?

Det er administratorene som velger forumveiledere etter rådføring internt med enkelte andre medarbeidere. I utgangspunktet er det ingen øvre grense for hvor mange veiledere som ønskes, og de blir tatt inn fortløpende når man ser behovet. "Dagens veiledere er morgendagens moderatorer".

Er man interessert i å bli forumveileder så kan man opprette en søknadstråd i kategorien Søknad om å bli veileder. Merk deg at emnet du starter i den kategorien kun vil være synlig for deg som trådstarter og administratorene. Ingen andre brukergrupper vil kunne se din søknad. Informasjon om hva som skal inkluderes i din søknad, hvilke krav vi stiller og annen praktisk informasjon kan du lese i den kategorien.

Å være veileder er en dugnadsjobb og vi verdsetter alle som ønsker å påta seg en slik oppgave


Er moderering/veileding lønnet arbeid?

Nei, det er et frivillig verv for de som allerede bruker tid på forumet, og som ønsker å bidra litt ekstra for forumet og de øvrige brukerne. Det er basert på dugnadsånd og man tjener bare heder og ære. Vervet kan man få attestert dersom man ønsker å inkludere dette i eksempelvis CVen sin.


Hvordan finner jeg ut hvilke veiledere, moderator og/eller administratorer som er pålogget?

Helt nederst i rota av forumet under "Forumstatistikk" finner man en liste over samtlige brukere som til enhver tid er pålogget, og veilederne har brunt navn på denne lista, moderatorer har grønt navn, mens administratorer har rødt.

Se også